2014. augusztus 28., csütörtök

Ametiszt - Amethyst

Ametissztel készült ékszereimről: Kedvenc színem és ásványom: Lila és Ametiszt - Purple and Amethyst

Elnevezését a görög amethüein szóból kapta (= lerészegedni), mert az ókorban amulettnek tartották, sok más mellett az ittasság ellen.


A legenda szerint
Származását egy görög mitológiai legenda meséli el. Dionysost, a Mámor istenét, egy jelentéktelen földi halandó sértésével roppant mód felbőszítette egy napon, így megfogadta, hogy a következő halandón aki útjába kerül megbosszulja. Dühöngő tigriseket teremtett céljának eléréshez. Ametiszt, egy gyönyörű ifjú hajadon gyanútlanul útjába került, aki Diana istennőhöz igyekezett tiszteletét leróni. Diana egy tiszta csillogó kristályos kvarc szoborrá változtatta Ametisztet,hogy megvédje a tigrisek brutális mancsaitól. Dionysos könnye amint meglátta a szépséges szobrot kicsordult tettének bűntudatában. Az isteni könnycseppek borból voltak és a kvarcot lilára színezték, létrehozva a színes kristályt, az istenek drágakövét, amit ma ametisztnek nevezünk. Az ősi görögök úgy tartották, hogy az ametiszt megvéd az ittasságtól, csitítja a haragot és megszabadít a szenvedélyektől.

Akik ismerték és hordták
Ősidők óta kedvelt kő. Talán a leghíresebb és legnagyobb ametisztgyűjteménnyel II. Katalin cárnő rendelkezett, mint ahogy sok más híresség is szívesen visel ametiszt köves ékszert. Pl.. Otto von Bismarck állandóan viselte ametiszt gyűrűjét, vagy Anna Magnani ametisztnyakláncot hordott. Pablo Picasso nyakában hordott egy kristályt, Frank Sinatra pedig csuklóján viselte karkötő gyanánt.

Hiedelmek
A régiek, természetfeletti erőt nyilvánítottak neki, véd az ártó varázslatoktól, szilárdságot ad, és szerencsét hoz. A középkori receptek többségében porítva ajánlják az ametisztet, vagy vízbe helyezve a kristályt, majd a vizet használva ivókúrához, vagy borogatásra. A héber kultúrában pl. alvászavarra javallják.

Elnevezése alapján talán nem véletlen hogy már Arisztotelész, majd Plinius is ajánlotta a józanság megőrzése érdekében a kristály viselését. Mások szerint a topázzal együtt a leghatásosabb „szer” a részegség elkerülésére. Az ametisztet egyébiránt kiváló ellenszernek tartották melankólia, és depresszió ellen.

Recept melankólia és depresszió ellen
"A régi recept szerint a kövön kívül szükség van még (legalább) egy kancsó jobbféle borra is! Használati utasítás: a követ helyezzük a pohár aljára, majd öntsük rá a bort. Hagyjuk néhány percig állni a borban a követ, majd halásszuk ki. Igyuk meg az italt. Ha az első pohár nem javította a kedélybeteg állapotát, egymás után többször ismételjük a kúrát! Javallja a korabeli recept."

Legfontosabb előfordulása Brazília.
Forrás: www.dragakovesnok.hu

Gyógyító hatásai
A gyönyörű ametiszt bármely helyzetben kíváló gyógyító kő, legyen szó fizikai fájdalomról vagy kimerültségről. A lila ametiszt a spirituális védelem és tisztaság kristálya. Használható a szenvedélybetegségek csillapítására és rossz szokások megfékezésére is. Az ametiszt tökéletes a fizikai környezet rezgésének emelésére és a meditáció elmélyítéséhez.


Fizikai szinten
Az ametiszt széles spektrumú gyógyító energiával rendelkezik, így a legtöbb betegséget hatékonyan orvosolja. Enyhíti a fájdalmat, így bármely fájdalmas területre helyezhető. Csillapítja a fejfájást és a migrént – akik gyakran szenvednek fejfájástól általában tartanak néhány ametisztet a hűtőben, hogy kéznél legyen amikor szükséges. A hideg ametisztet helyezzük a halántékunkra.

Mentálisan
Nyugtatja és összpontosítja a hiperaktív elmét. Növeli a mögöttes kérdések megértését.
Forrás: www.kristalytanc.hu

Képek forrásai:
http://en.wikipedia.org
http://www.getamethyst.com/
http://www.gemstonebuzz.com
http://www.rocksforkids.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése