2014. október 10., péntek

Bagoly - Így készült


 BagolyBizonyára a Facebook oldalon már láttátok a legutóbbi medált. Egy jó ideje már tervezem, hogy készítek valamit bagoly témában, viszont ezt mindenképpen szerettem volna egy saját tervezésű bagolyrajzzal kezdeni. Kerestem egy jóképű baglyot az internet hálójában, majd neki is álltam. Igyekeztem minél egyedibbé és részletesebbé tenni úgy, hogy elkészíthető legyen gyurmából. Szeretem, ha valami részletes, mert attól lesz élethű. A múlt héten el is készítettem a rajzot. 
Röviden a technikáról és az eszközökről:

● B5 méretű, 160 grammos rajztömb
● KOH - I - NOOR ceruza
● Rotring ceruza
● Faber-Castell 0.8 filc

Egyvonalas filc rajz, ceruza vázlat alapján.

Most pedig jöjjön a medál...

● Réz színű FIMO gyurmából készült majdnem az egész, egy kevés türkiz kéket használtam kiegészítésképpen.
A réz gyurmából formáltam egy vastagabb kör alakú alapot. Ekkor még sima felületűen hagyom. Bronz medálakasztót tettem rá, ezután elővettem a két db 10 mm-es üveglencsét, amire már ezelőtt felfestettem fekete akrillal a szembogarat.
● A két lencse mögé kevés türkiz gyurmával kialakítottam az íriszt, az alapon két kisebb mélyedéssel megjelöltem a szemek helyét és felhelyeztem őket úgy, hogy megközelítőleg egy szintben legyenek. A két szem közt és lejjebb a csőr helye felé kis pont bemélyedéseket készítettem, ezzel megmintáztam az alapot. Ez azért kell, mert a csőr felé, mint ahogy a rajz is mutatja nem kerül toll, így viszont ad egy stílust annak a résznek és nem lesz hiányérzet.
● Kezdődhet a kidolgozás. Tésztanyújtógéppel  kinyújtottam egy darab gyurmát, utána szike segítségével kivagdostam a szem körüli "tollakat". Mivel elég kicsi tollak kellettek, így a kinyújtott gyurmából nagyobbakat vágtam ki és felére vágva tettem fel őket a medálra. A golyóvégű formálóval textúrát adtam a tollaknak, illetve a széleit eldolgoztam, hogy ne látszódjanak rajtuk a vágások. A türkiz gyurmából csőrt formáltam és azt is felraktam a medálra. Ismét a golyóvégű eszközzel hosszúkás mintákat nyomunk a csőr köré.


● Felkerülnek a többi "tollak" és a kerek alkotó részek, picit odafigyelve a szimmetriára. 
Ha kész, mehet a sütőbe 110 °C -on, 30 percre.
Kihűlés után hígított fekete akrillal kiemeltem a részleteket. Száradás után kék és réz pigmentporral egyes helyeken lekezeltem, majd selyem fényű FIMO lakkal lelakkoztam.

KÉSZ!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése