2014. október 31., péntek

Ősz Japánban - Autumn in Japan

Itt az ősz, itt van újra.... Zsibongó, mozgalmas és színes. Talán ezért is az egyik kedvenc évszakom. Sok művészt megihlető időszak ez. Rengeteg természetfotót lehet találni a keresőkben parkokról, sétányokról, kertekről. Én azért is vágtam bele egy ősz témájú gyurma tárgyba, mert két közösség is hirdetett ebben a témában versenyt illetve "OCTOBER COMPETITION THEME"-et. Tehát az október témája az ősz.

Mindenképpen szerettem volna a saját stílusomra formálni az ősz hangulatát, így jutott eszembe az ötlet, hogy kombinálom a korall - ősz elemeit. Mivel a korall az egyik kedvenc témám és már nem egy dolgot készítettem ebben a témában, jó ötletnek tűnt.

Nyakláncnak kezdtem el készíteni, de ahogy rákerültek az egyes elemek inkább felakasztható fali dísznek mondanám. Zöldet választottam gyurma alapnak, amit egy golyós végű formázóval textúráztam. Váltogattam a kisebb nagyobb fejűeket.

A fő motívum egy tekergőző ágú fa. Erre építettem tétegenként az elemeket. Első a korallok kialakítása a törzsön és körül. Ehhez több zöld árnyalatú gyurmát használtam. A felület kialakításához itt is golyós végű formázókat használtam.

Ami a legnagyobb fejtörést okozta számomra, azok a levelek elkészítése volt. Első próbálkozásra vékonyra nyújtott gyurmából próbáltam minél apróbb leveleket kimetszeni. Ezzel az volt a baj, hogy túl hosszadalmas lett volna kivágni azt a pár száz darabot, amivel el fedtem volna a fa leveles részeit. A megoldás egy új technika kipróbálásában rejlett. Ugyanúgy vékonyra nyújtott gyurma darabot használtam hozzá, amit szikével nagyon vékony, hosszúkás darabokra vágtam. Annyira vékonyra, mintha reszelve lenne. Ebből piros, narancssárga, citromsárga és rózsaszín színekben készítettem, ezeket rétegeztem egymásra.

Végül még több korall darabokkal egészítettem ki.

Utolsó simításként a fa kilátszó részeit kék és réz metál fényű pigmentporral lefestettem.

Kisütés után a fa részeit, ahol pigmentporral is színeztem, selyemfényű lakkal lekentem.


Támogatott oldalak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése