2015. január 19., hétfő

Fülbevaló négyszögekből, avagy mire jó még a szív forma

Egy másik ékszer készítése közben jött ez az ihlet egy egyszerűen elkészíthető fülbevalóhoz. Az egyszerűsége miatt döntöttem úgy, hogy készítek hozzá egy leírást, tutorialt. Önmagában is megfelelő kiegészítő, de akár egy alap gondolatként is szerepelhet, amit tovább lehet fejleszteni, egészen egyedivé. Más színnel is jól mutat. Több négyzetet is felhasználhatsz hozzá.

Az elkészítéséhez a következőkre van szükséged:


FIMO Soft gyurma két színben, mandarin (42) és csokoládé (75) 
● szív kiszúróforma (3 cm széles)
● gömb végű formázó többféle méretben
● 2 db akasztós fülbevaló alap (bronz színű)
● 2 db szerelőpálca (bronz színű)
● sütőpapír
● Tésztanyújtó (ha nincs, az se baj)

Színkeverés:
Vedd elő a két alapszínt. Ezekből kell kikeverned háromféle barnát. A 7542-1-1, 7542-1-2 és a 7542-1-3 színkódúakat. Ezek saját számozások, rögtön leírom, mit is jelenteknek. Vegyük az elsőt:
7542-1-1      7542-1-2       7542-1-3
Az első kétjegyű szám az egyik szín, a második kétjegyű szám a másik szín. Ezeket be is színeztem olyanra, amilyenek. Az első kötőjel utáni szám, az egység szám, azaz, annyi "csík" kell belőle. A FIMO gyurmák 8 részre vannak "osztva" gyárilag. Többek közt azért, hogy megkönnyítse a színkeverést. Tehát a három árnyalat eléréséhez a barna gyurma része mindig 1 egység, csak a narancssárga részét növeljük 1 egységgel. Ezt a végtelenségig lehet növelni, de neked most csak erre a háromra van szükséged.
(Ha nem FIMO gyurmát használsz: egy egység gyurma súlya kb. 7 g)

Ha megvagy a színkeveréssel, akkor következik a nyújtás. Ehhez a legjobb eszköz a tésztanyújtó, mert egyenletes vastagságot tudsz vele elérni. Nyújtsd ki mind a három színű gyurmát. A vastagságát tetszés szerint állíthatod, de egyforma vastagak legyenek.


Vedd elő a szívecske kiszúróformát. A két világosabb színű gyurmát tedd félre, a legsötétebből pedig metsz ki négy szívecskét így:
Még ne tedd el a szaggatót... Most metszd ketté a szívecskét így:

A két maradék félkörre nem lesz szükség, összegyúrhatod.Végezd el, a másik két színű gyurmán is ezeket a lépéseket, de azokból csak 2-2 kell. A plusz két sötét négyzetet félrerakhatod, egyenlőre nem használjuk fel.


Ha megvan mind, tedd őket egymás mellé hasonló módon, mint a képen és helyezd rájuk a sütőpapírdarabot, hogy elfedje őket. Az ujjaddal óvatosan simítsd rá a papírt a gyurmára.Ha ezzel megvagy óvatosan húzd le a papírt a gyurmákról. Ezzel előkészítettük a gyurmákat a textúrázásra.


A gömbvégű formázóval készítsd el a felület mintáját. Először egy nagyobbal a széleit, majd kisebbel a gyurma felületét, majd a hátulját is.
A fülbevaló alapot és a szerelőpálcát akaszd össze.


Három különböző árnyalatú barnát kicsit eltolva helyezz egymásra úgy, hogy legfelül legyen a legsötétebb. Fordítsd meg az egészet, hogy a hátulját lásd, majd a fülbevaló akasztót helyezd rá.

A plusz egy sötétbarna négyzetet helyezd rá a másikra és jól dolgozd össze, hogy a fülbevaló akasztót stabilan tartsa. Dolgozd el a széleit is.


Üveglapon vagy sütőpapíron tepsiben 180 fokon 30 perc alatt kisül.
Kihűlés után a széleit csiszolópapírral vagy buffer csiszoló blokkal megcsiszolhatod.
Ehhez a bejegyzéshez ajánlott írások:

Tetszett a bejegyzés? Írd le véleményed megjegyzésben!
Ha nem szeretnéd elszalasztani a további bejegyzéseket, iratkozz fel e-mail címeddel, hogy a legújabb bejegyzésekről értesítést kapj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése