2015. május 21., csütörtök

Citrin - Citrine

Soron következő ásvány a citrin. 
A citrin egy olyan kvarckristály, amelyet vastartalma színez sárgára. 


Összetétele és külleme
(SiO+ (Al,Fe, Ca, Mg, Li, Na))
Nevét színéről kapta. Minimális vaslerakódások és enyhe ionizáló sugárzás színezte sárgára.
Színei a halványsárgától egészen a barnássárgáig megtalálhatóak. (citromsárga, mézsárga, aranysárga, narancssárgaMinden hőkezelt ásványnak van egy enyhén vöröses árnyalata, ami a természetes citrinnek nincs
hidrogén-fluorid kivételével sav nem oldja.

Történelem és mitológia
www.edelsteine.net
- Az angol-skót háborúk idején a skót harcosoknak volt egy amulettjük, melyet mindig magukkal vittek a csatákba. Ez az amulett drágakővel díszített bross volt. Ezüst foglalatokba kedvelt ásványként füstkvarcot vagy citrint foglaltak bele. Az amulett több célt is szolgált. Egyrészt oltalmazta viselőjét a harcokban, másrészt a skótok vállára erősített nehéz gyapjúkendőt tartotta. Ha a viselője mégis elesett, az amulett szerepe még nem ért véget. Aki megtalálta a holttestet kötelessége volt a halottat tisztességesen eltemetni. Ezáltal a bross az ő tulajdona lett. -

A "citrin" kifejezést  a 16. századig számos különboző sárga ásványra használták (berillre, cirkonra stb.); csak 1546-ban rendelték egyértelműen a sárga kvarchoz. Ennek nyomán a mai értelemben vett citrinről azt tartják, hogy erősíti az értelmet, a derűt és a jókedvet.

- Medici Katalin francia királynőnek volt egy 12 drágakővel díszített öve, melyben a kövek az év 12 hónapjából egy-egy hónapot jelképeztek. A citrin a november hónapot szimbolizálta
Élénk színével derűt, jókedvet, pozitív energiát sugározva a szürke napokba. -

Felhasználása
www.improve.com
A természetes citrin általában halványsárga, de ritka. Kereskedelmi forgalomban gyakran árusítanak hőkezelt füstkvarcot, vagy ametisztet citrinként. Mivel az ametiszt és a citrin is a kvarcnak eltérő színű változata, hagyományos vizsgálati eszközökkel nagyon nehéz megkülönböztetni őket. Röntgensugárzás hatására viszont az ametisztnek visszatér ibolya színe.

Napjainkban is első sorban az ékszergyártásban hasznosítják. Sokféle formában csiszolható. Első sorban brilliáns és csepp alakban használják ékszerekhez, de megtalálható kaboson (cabochon) formában is.

Az ásvány ékszerként viselve nem csak szépsége, de gyógyító hatása miatt is közkedvelt.
Jelenléte a lakásban pozitív energiával tölt el. Jótékonyan hat kedélyünkre, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot eredményez.

Ásványgyóygászat

Testileg...
...az emésztést, a gyomrot, a lép és a hasnyálmirigy működést serkenti, az utóbbi által pedig enyhíti a kezdeti stádiumban lévő cukorbetegséget is. Melegít és erősíti az idegeket.

Lelkileg...
...életörömöt ad, segít a depresszió leküzdésében és a nyomasztóbefolyásoktól való szabadulásban. Elősegíti az önkifejezést.

Mentálisan...
...a felvett benyomások szellemi megemésztésében segít. Fejleszti a konfrontációs készséget, segít gyorsan levonni a megfelelő következtetéseket és meg is érteni azokat.

Spirituálisan...
...a citrin az egyéniséget, a magabiztosságot és az életkedvet serkenti. Dinamikussá tesz, és elültei bennünk a változatosság, az új élmények és az önmegvalósítás iránti igényt.

Alkalmazás
A bőrrel közvetlenül érintkezve érdemes hordani, meditációhoz pedig például golyóként vagy kristályként használjuk.

www.gemstonebuzz.com
Előfordulása: Brazília, Franciaország, Madagaszkár, Skócia, Spanyolország, Ural-hegység, USA

Felhasznált forrás: HATÁROZÓ KÉZIKÖNYVEK: Drágakövek | Michael Gienger: A kristálygyógyászat tankönyve  | www.azurit.hu

www.asvanybolt.hu
Tetszett a bejegyzés? Írd le véleményed megjegyzésben!
Ha nem szeretnéd elszalasztani a további bejegyzéseket, iratkozz fel e-mail címeddel, hogy a legújabb bejegyzésekről értesítést kapj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése