2016. január 29., péntek

Mivel színezzük a gyurmát?

Többen megkerestetek azzal a kérdéssel, hogy én mivel szoktam színezni az ékszereket. Sokféle technikát és anyagot ajánlanak kifejezetten gyurmához, mondván, hogy a gyurma kényes, illetve olyan anyagokat tartalmaz, ami nem tűr meg bármit a felületén. Most megosztok veletek pár tapasztalatomat, amiket rendszeresen alkalmazok vagy már kipróbáltam.

Hobby és akril festékek
Hagyományos, tubusos vagy tégelyes, bárhol beszerezhető. Semmi furcsaságot nem fedeztem fel használata közben. A már kisütött gyurmán alkalmazom. Lehet matt, fényes és akár metál a festék, nekem idáig mind jól működött, szépen terül és teljesen megszárad. 
Itt külön megemlíteném a világító akrilt. Különleges, szép hatásokat lehet vele elérni. 
Számtalan ötletet lehet találni hozzá az interneten, legyen szó lakásdekorálásról, ékszerkészítésről. Én a Pentart sötétben világító akrilját próbáltam ki, jól használható. Annyit kell tudni a világító festék használatáról, hogy nem mindegy milyen vastagon használod, illetve az sem mindegy milyen a felület színe. Fehér gyurmán teljes pompájában és fényében világít, viszont ha sötétebb vagy színesebb felületen használtam, más hatást értem el. Először kísérletezz vele. Ezt is csak sütés után vittem fel a gyurmára.

Ezüst metál akril
Sajnos sötétben nem fotóztam le. A delfinbálna kékes színeit a világítós akril adja.

Pigmentporok
Festékeken kívül a különböző pigmentekkel is jól lehet dolgozni gyurmán. A szivárvány minden színében megvásárolhatóak. Én egy fajtát használok. szintén a Pentart, Chameleon effekt nevű pigmentporát. Ezt sütés előtt viszem fel a gyurmára, mert a gyurma kissé nedves, zsíros felületével lép reakcióba, ez által válik színessé és fénylővé. (pl. a kék pigment esetében a tartójában fehér, de gyurmával vagy bármilyen nedves felülettel érintkezve kékül be)
Ecsettel kell felvinni a felületre. Nagyon apró, finom szemcsés por, száll a levegőben. Gyurma sütés alatt nem változik meg a színe. Kihűlés után érdemes lelakkozni, ezzel védve van a felület.
Andrea Kreációk időszakból, kék pigment utómunkával készült bagoly medál

Tetszett a bejegyzés? Írd le véleményed megjegyzésben!
Ha nem szeretnéd elszalasztani a további bejegyzéseket, iratkozz fel e-mail címeddel, hogy a legújabb bejegyzésekről értesítést kapj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése